[NdP] Ahir es va presentar a Girona un catàleg que recull l’obra de l’artista Josep Niebla dels fons d’art de la Generalitat de Catalunya

Ahir es va presentar a Girona un catàleg que recull l’obra de l’artista Josep Niebla dels fons d’art de la Generalitat de Catalunya 

El llibreNiebla. Catàleg del fons de la Generalitat de Catalunya” recull a manera de catàleg les més de 1000 obres, entre pintures i dibuixos, que avui conformen la totalitat dels fons Niebla propietat de la Generalitat. 

El catàleg, que també s’ofereix en format digital, incorpora un extens comentari sobre l’artista i la seva obra a cura de l’historiador i crític d’art Eudald Camps.

La presentació del llibre va tenir lloc el dijous 4 de juliol a les 19 h als Serveis Territorials de Cultura de Girona. 

La Generalitat de Catalunya, a través dels Serveis Territorials de Girona del Departament de Cultura i amb la participació del Museu d’Art de Girona, ha presentat l’edició d’un llibre-catàleg que compila la totalitat d’obres de l’artista Josep Niebla (1945-2021) titularitat de la Generalitat de Catalunya.  

La majoria d’aquestes obres van ser incorporades als fons públics l’any 2020 a través d’una compra simbòlica. Montserrat Fort, vídua de l’artista, va oferir el fons amb la voluntat de servar la memòria del pintor. El fons adquirit per la Generalitat de Catalunya consta d’un total de 1.030 obres, incloent-hi pintures, obra gràfica, esbossos i documentació personal de l’artista i la seva biblioteca privada. Un any més tard, en una operació similar, Montserrat Fort oferia a l’Ajuntament de Girona la col·lecció artística de Niebla, formada per unes 600 obres d’artistes diversos. 

Després de l’adquisició per part del Departament de Cultura i amb el suport del Museu d’Art de Girona, es van destinar esforços al registre, documentació i catalogació de tots els fons. Aquests treballs van ser a cura de Genís Tolosa, que ja havia fet els primers inventaris i disposava d’un bon coneixement del conjunt. 

Una important selecció d’obres del fons es van incorporar, sobretot, al Museu d’Art de Girona, però també al Museu Nacional d’Art de Catalunya, al Museu Marítim de Barcelona i al Museu d’Història de Girona. La documentació i l’arxiu personal de l’artista es va dipositar a l’Arxiu Històric de Girona, i la seva biblioteca, a la Biblioteca Carles Rahola de Girona, reflectint la profunda vinculació de Josep Niebla amb les comarques gironines. 

L’edició d’un catàleg completori de tot el fons Niebla era un dels acords després de l’adquisició dels fons de l’artista per part de la Generalitat de Catalunya, amb la voluntat de difondre’n l’obra i oferir-la en consulta pública. Finalment aquesta voluntat veu ara la llum en l’edició d’un llibre que va més enllà d’un estricte catàleg d’obra. 

 

Un catàleg a disposició del públic, museus i centres expositius 

Aquest catàleg posa a la disposició del públic i dels museus i centres expositius el llegat de Josep Niebla, tot buscant servir la memòria d’un artista rellevant en el panorama de l’art contemporani català. A més de la llista i la relació d’obres de la col·lecció personal de Josep Niebla, també incorpora una anàlisi crítica de l’historiador i crític d’art Eudald Camps, que proposa una lectura d’abast temàtic. 

 Camps ressegueix la trajectòria de l’artista des de la seva formació i bases, i exposa un itinerari pel que ell mateix anomena “els territoris per on l’aventura plàstica i conceptual de Niebla ha transitat al llarg dels anys”. Així aprofundeix en temes com els paisatges (interiors i exteriors), la poètica dels signes, la de compromís polític, l’hedonisme (amb sèries com les dedicades a la memòria africana) o els seus mars i cels. Alhora el text permet contextualitzar l’obra de l’artista dins del panorama de l’art contemporani català. 

L’edició del llibre-catàleg, de 195 pàgines, inclou també una presentació a cura de Josep Calatayud, director dels Serveis Territorials de Cultura a Girona; una introducció de Carme Clusellas, directora del md’A de Girona; una secció dedicada a la Fundació Niebla i un apunt biogràfic sobre l’artista. I finalment es clou amb la reproducció de les obres i una fitxa tècnica de cadascuna de les obres i dibuixos: les adquirides el 2020 i les que ja formaven part dels fons públics, abans de la incorporació del fons de l’artista. 

El catàleg es presenta en paper, però també es podrà consultar digitalment des del repositori DRAC (https://drac.cultura.gencat.cat/)  de dades i recursos en obert. 

L’edició d’aquest catàleg és un pas important per a la difusió del llegat del pintor, i una eina fonamental per a futures investigacions i exposicions. El projecte reforça el compromís de la Generalitat de Catalunya amb la preservació i promoció de l’art i la cultura catalana, facilitant l’accés públic a col·leccions d’alt valor històric i artístic. 

La presentació del llibre va tenir lloc el dijous 4 de juliol a les 19 h als Serveis Territorials de Cultura de Girona (Casa Solterra. C/ Ciutadans, 18. Girona) 

Anar a la part superior de la pàgina Anar a la part superior de la pàgina
Anar a la pàgina de venda d'entrades Anar a la pàgina de venda d'entrades Entrades Anar a la pàgina del formulari per rebre el butlletí Anar a la pàgina del formulari per rebre el butlletí Newsletter Anar a la pàgina del formulari de contacte per enviar un missatge Anar a la pàgina del formulari de contacte per enviar un missatge Contacte

A Decrease font size. A Reset font size. A Increase font size.