Olga Sacharoff. Pintura, poesia, emancipació

Autors: Glòria Bosch, Carme Clusellas, Natàlia Demidoff, Àlex mitrani, Elina Norandi, Susanna Portell.

Catàleg de l’exposició organitzada pel Museu d’Art de Girona en commemoració de l’Any Sacharoff, cinquanta anys després de la seva mort. L’exposició reuneix una vuitantena d’obres originals (dibuixos i pintura), així com fotografies i documentació sobre l’artista, a fi de traçar un itinerari complet per la seva trajectòria vital i artística.

Ressenya: Aquesta publicació és el catàleg de l’exposició que es va organitzar al Museu d’Art de Girona com a acte central de la commemoració de l’Any Sacharoff, que es va celebrar el passat 2017 per instància del Departament de la Presidència de la Generalitat Catalunya, amb la finalitat de recordar els cinquanta anys de la mort de l’artista russa Olga Sacharoff.

Olga Sacharoff va néixer en Tbilisi (Geòrgia) l’any 1881, en el si d’una família de l’alta burgesia. Després de formar-se en l’acadèmia de Belles Arts del seu país, es traslladà a Europa en la primera dècada del segle XX. A la seva arribada a París començà a desenvolupar una pintura cubista i a exposar en els diferents Salons de l’avantguarda. Quan va esclatar la Gran Guerra arribà amb la seva parella, el pintor i fotògraf anglès Otho Lloyd, a Barcelona on es van establir passant els estius a Tossa. En finalitzar el conflicte bèl·lic, l’artista tornaria a París però continuaria viatjant freqüentment a la capital catalana, on s’establiria definitivament l’any 1939. A Barcelona Sacharoff va formar part dels cercles artístics de postguerra, treballant gairebé sempre amb la Galeria Syra. Al llarg de la seva trajectòria l’artista va realitzar importants exposicions a Anglaterra, França, Estats Units, Itàlia, etc. A més de dedicar-se a la pintura, va il·lustrar unes quantes obres literàries, així com va realitzar decoracions i dissenys de diversa índole.

La mostra Olga Sacharoff. Pintura, poesia i emancipació va reunir més de vuitanta obres -la majoria pintures però també gravats, esbossos i il·lustracions- moltes mai exposades a Catalunya i procedents de col·leccions públiques i particulars de Rússia, Estats Units, Itàlia, França i Holanda. Així mateix es van poder veure fotografies de l’artista i el seu cercle, catàlegs d’exposicions originals, i articles de premsa de l’època en els quals es comenten exposicions i altres qüestions relatives a l’obra i a la pintora, que permeten contextualitzar més clarament les circumstàncies de la producció de l’obra. La major part d’aquesta documentació, fins ara, romania inèdita.

La publicació recull tots aquests materials així com les reproduccions a color de totes les obres exposades Els textos, encarregats a diferents especialistes, constitueixen una investigació recent i des de la perspectiva actual de la vida i trajectòria artística d’aquesta pintora. En primer lloc, les historiadores de l’art, Glòria Bosch i Susanna Portell, fan una incursió en les estades a Tossa de Sacharoff, així com en les relacions que va establir amb els artistes refugiats a Catalunya durant la Gran Guerra. Després, l’historiador de l’art Àlex Mitrani indaga en els vincles artístics existents entre Sacharoff i els cercles de la cultura catalana de postguerra. Tot seguit, l’escriptora Natàlia Demidoff, que va ser amiga personal d’Olga Sacharoff, ens explica els seus records i anècdotes sobre la pintora. Finalment, la comissària de l’exposició fa un recorregut per la biografia artística de Sacharoff, explicant també el seu estil i llenguatge plàstic. El text s’acompanya d’un llistat molt complet d’exposicions individuals i col·lectives de l’artista.

Elina Norandi, comissària de l’Any Sacharoff

Comprar

 

Anar a la part superior de la pàgina Anar a la part superior de la pàgina
Anar a la pàgina de venda d'entrades Anar a la pàgina de venda d'entrades Entrades Anar a la pàgina del formulari per rebre el butlletí Anar a la pàgina del formulari per rebre el butlletí Newsletter Anar a la pàgina del formulari de contacte per enviar un missatge Anar a la pàgina del formulari de contacte per enviar un missatge Contacte

A Decrease font size. A Reset font size. A Increase font size.