Es presenta el Quadern de la Revista de Girona dedicat a les Creus de terme

Girona, 26 de juliol de 2022

El Museu d’Art de Girona ha acollit aquesta tarda la presentació d’un nou volum dels Quaderns de la Revista de Girona, dedicat en aquesta ocasió a les creus de terme. La publicació, obra de Toni Cruanyes i Josep N. Pujol, es proposa analitzar quina és la repercussió funcional, iconogràfica i artística del símbol de la creu en les marques termeneres del bisbat de Girona, així com la vinculació que hi ha entre aquestes mostres d’art popular i les altres creus de caràcter commemoratiu i processional, i establir així un diàleg amb aquest símbol, dotat de funcions civils i religioses.

La creu és el símbol per excel·lència del cristianisme i, com a tal, ha estat un motiu recurrent en moltes de les representacions artístiques de l’art sacre. La gran quantitat de creus de pedra, de fusta o de metall que presideixen les cruïlles de camins, places, carrers, processons, valls i cims de muntanyes són l’exemple clar de la cristianització del mateix sòl i, per tant, mostren les creences de les persones que les bastiren al llarg dels segles.

La tradició popular ha assenyalat Jaume I com el primer gran personatge històric interessat a marcar amb fites les seves conquestes. El llibre considera evident que aquestes fites havien d’estar coronades amb la creu: “símbol primordial dels cristians, però tot això, que deuria passar al voltant del segle XIII, no es pot provar ni arqueològicament ni documentalment”.

La primera notícia històrica que es té de creus de terme al bisbat de Girona data del 1089 i és d’una creu posada com a fita als confins d’una parròquia, en la consagració de Santa Maria de Lladó. També, segons els autors, es té notícia de la consagració del monestir de Vilabertran amb una creu limítrofa (segons consta a l’acta) datada del 1100.

Han assistit a l’acte el sr. Albert Piñeira, diputat de Cultura de la Diputació de Girona; Rosa Gil, directora dels Quaderns de la Revista de Girona i Josep N. Pujol i Toni Cruanyes, coautors de la publicació.

El Quadern es pot comprar al propi museu i també a les llibreries de les comarques gironines.

Anar a la part superior de la pàgina Anar a la part superior de la pàgina
Anar a la pàgina de venda d'entrades Anar a la pàgina de venda d'entrades Entrades Anar a la pàgina del formulari per rebre el butlletí Anar a la pàgina del formulari per rebre el butlletí Newsletter Anar a la pàgina del formulari de contacte per enviar un missatge Anar a la pàgina del formulari de contacte per enviar un missatge Contacte

A Decrease font size. A Reset font size. A Increase font size.