[NdP] Amb motiu del Dia Internacional dels Museus, el Museu d’Art de Girona consolida l’aposta per la programació virtual
- El Museu d’Art de Girona se suma al Dia Internacional dels Museus, 100% virtual, i proposa pel 18 de maig un seguit d’activitats per seguir des de casa, com ara assistir a una visita guiada en directe per l’interior del museu; visionar micro-càpsules d’art amb comentaris d’especialistes; recrear obres d’art des de casa i posar a prova els coneixements sobre el museu en un joc en línia.
- Alhora, el Museu vol reivindicar el seu rol social, amb una crida a la ciutadania per respondre a la pregunta: Què representa el Museu d’Art de Girona per a tu?
Una celebració reivindicativa, enguany en mode virtual
La celebració del Dia Internacional dels Museus del 2020 serà ben especial aquest any. Les circumstàncies del COVID-19 han alterat qualsevol ordre previ, i els museus resten tancats a l’espera que la pandèmia retrocedeixi i permeti reprendre l’activitat. En aquest marc, la celebració del 18 de maig, a tot el món, s’ha modificat per què els museus estiguin igualment oberts i rebin els seus públics des de les finestres digitals.
El Dia Internacional dels Museus és un esdeveniment organitzat pel Comitè Internacional dels Museus (ICOM) des del 1977, que té com a objectiu conscienciar els ciutadans sobre el paper dels museus en el desenvolupament de les societats. El tema triat aquest 2020 per a celebrar aquesta festa és “Museus per la igualtat: diversitat i inclusió”. La jornada ha transcorregut, al llarg de les seves més de 40 edicions ja, amb portes obertes i un atractiu programa d’activitats que fa que aquell dia els museus s’emplenin de visitants i esdevinguin protagonistes d’una celebració reivindicativa de caràcter festiu. Enguany, les circumstàncies han obligat a pensar-se i obrir-se de manera digital.
A Catalunya, sota el paraigües de la Direcció General de Patrimoni Cultural, s’han concentrat totes les propostes que els museus catalans han preparat per viure d’una manera diferent aquest 18 de maig. La pàgina web http://patrimoni.gencat.cat/ca/dim2018-0 les recull totes, entre elles les que ha proposat el Museu d’Art de Girona
Tot fa pensar que la virtualitat ara més que mai ha arribat per quedar-se. I és per això que la programació del Museu d’Art integrarà a partir d’ara el vessant digital en la seva agenda d’activitats. Mai pretendrem que substitueixi l’experiència i el gaudi de recórrer les sales i observar en directe les obres, però ara, en aquestes circumstancies, permet al Museu ser a prop de la seva audiència i presentar una programació ad hoc i de caràcter virtual per al 18 de maig i el cap de setmana precedent, que inclou les següents activitats:
Visita virtual guiada en directe
Dissabte 16 de maig, a les 17:45 h
Es podrà assistir en directe des del canal de youtube de patrimoni.gencat. I veure enregistrat al canal youtube del md’A
Descobreix el museu d’Art de Girona com mai ho has fet abans. Viu l’experiència en directe i deixa’t meravellar pels detalls de les obres romàniques, l’esplendor del daurat gòtic i les delicades formes i paisatges del segle XIX gironí. Connecta’t i passeja’t per més de mil anys d’història!
Micro-càpsules d’art
A partir de dissabte 17 de maig
Apropa’t als secrets d’algunes de les obres del museu. La directora del museu, Carme Clusellas, ens brindarà una aproximació a la sensibilitat de Modest Urgell a través d’una de les seves obres més suggeridores: La Platja de Berck (abans de 1873). Toni Monturiol, conservador del Museu d’Art, explicarà les històries amagades darrera l’enigmàtic personatge femení pintat per Joan Berga i Boada Una dona a la terrassa d’un cafè (c. 1913-1915), una exquisida aquarel·la del segle XIX.
De l’11 al 18 de maig (fins les 0:59 h)
Posa’t en la pell dels quadres de la col·lecció del md’A! Inspira’t en aquesta selecció d’obres, treu a la llum el teu costat més creatiu i atreveix-te a entrar en un quadre del Museu. La participació pot tenir premi. Cal publicar i etiquetar les imatges amb els hashtag #DIMchallenge i #DIM2020. El premi consistirà en una visita guiada personalitzada al museu al qual faci referència les 5 imatges que hagin obtingut més likes.
Cada dijous del mes de maig (familiar, de 17 a 21 h; adults, de 19 a 00 h)
Un joc en línia de preguntes de tipologia diversa, en dues modalitats, la familiar (8 a 12 anys) i la d’adults, per posar a prova els coneixements sobre el Museu d’Art.
El Museu social. Crida a la participació
L’altra repte de futur és que els museus s’apropin més a la ciutadania i esdevinguin, ara més que mai, museus socials. En aquest sentit, el Museu d’Art ha fet una crida a la participació dels seus públics convidant a respondre la pregunta: Què representa el Museu d’Art de Girona per a tu? És una pregunta personal que vol fomentar, un cop més, el debat i la reflexió sobre el paper dels museus avui a la societat, des de les visions personals dels seus visitants.
La reobertura del museu, cada cop més a prop
L’equip del museu està treballant en el pla de desconfinament amb la voluntat que la reobertura de l’equipament compleixi totes les garanties de seguretat tant per als seus visitants com per al propi personal intern i extern. La reobertura, la data de la qual encara és una incògnita, es preveuria per a la fase 1, en funció de l’evolució per fases del desconfinament. En aquest estadi, s’obririen al públic les dues exposicions temporals en curs en el moment del tancament: Falsos verdaders. L’art de l’engany” (prorrogada fins el 13 de setembre); i “Modest Urgell, més enllà de l’horitzó” (prorrogada fins el 27 de setembre).