Jornada “L’accessibilitat cognitiva al patrimoni cultural”
L’Agència Catalana del Patrimoni Cultural (ACdPC), a través de l’Àrea de Programes Públics, participa en el projecte europeu POCTEFA-ARTIS (Art per la inclusió social)-EFA358/19. ARTIS és un projecte de cooperació entre França (Occitània) i Catalunya, que s’emmarca en el programa de cooperació territorial POCTEFA (Programa Operatiu de Cooperació Transfronterer Espanya-França-Andorra), que fomenta el desenvolupament sostenible del territori fronterer entre els tres països. Aquest programa, gràcies als fons europeus, permet la cohesió de les regions que el formen i ajuda a millorar la qualitat de vida dels seus habitants.
ARTIS té com a objectiu donar resposta als reptes d’inclusió i accessibilitat dels equipaments culturals del territori transfronterer a partir de la creació de programes específics dirigits als col·lectius amb més risc d’exclusió per motius socials o sanitaris. Els socis que conformen el projecte són, a Catalunya, el Departament de Cultura, impulsor de la iniciativa; l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural; L’Auditori, i el Museu Nacional d’Art de Catalunya; i, a França, el Consell Departamental dels Pirineus Orientals, el Museu d’Art Hyacinthe-Rigaud i l’Orquestra Nacional del Capitolle de Toulouse.
En el marc d’aquest projecte, una de les accions programades per part de l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural, en col·laboració amb el Museu Nacional d’Art de Catalunya, el Museu d’Art de Girona i el Consell Departamental dels Pirineus Orientals, és l’organització d’aquesta jornada destinada al coneixement i la reflexió a l’entorn de l’accessibilitat cognitiva en equipaments patrimonials (museus, monuments i altres equipaments culturals) adreçada a les persones professionals del patrimoni cultural.
L’objectiu de la jornada és reflexionar sobre el paper que tenen els museus i els equipaments patrimonials en la deconstrucció de prejudicis i en la construcció d’una nova mirada sobre la diversitat cognitiva. Analitzarem, des d’una perspectiva àmplia, de quina manera es garanteix la presència, la plena participació i l’accés a la cultura d’aquestes persones, tenint en compte diversos àmbits: la creació contemporània i l’àmbit curatorial, l’àmbit comunitari (educatiu, social, familiar i de lleure) i l’àmbit laboral.
La jornada L’accessibilitat cognitiva al patrimoni cultural, que se celebrarà el 6 d’abril a l’Auditori Josep Irla de l’edifici de la Generalitat a Girona, abordarà aquestes qüestions amb reconeguts especialistes a l’entorn de la discapacitat i amb presentacions de projectes de cadascun dels àmbits tractats. En la segona part de la jornada es convidarà els assistents a ser-ne part activa, tot participant en uns cercles de conversa. En aquests cercles, els i les professionals del patrimoni cultural podran compartir les seves experiències i reflexions, generant un espai de debat al voltant dels temes tractats. Seguidament hi haurà una posada en comú i, com a resultat final, s’elaborarà un document que recollirà tot el treball realitzat durant la jornada i les seves conclusions. Una sessió dinamitzada a partir d’una metodologia de treball centrada en l’obertura i la participació, tenint com a origen i fi les persones.
Per últim, la Jornada donarà a conèixer tota una sèrie de projectes relacionats amb els diferents àmbits tractats mitjançant la presentació en format pòster.