[NdP] El Museu d’Art de Girona edita l’estudi històric i arquitectònic més complet sobre el Palau Episcopal, avui seu del Museu i un dels edificis patrimonials més rellevants de la ciutat

El Museu d’Art de Girona edita l’estudi històric i arquitectònic més complet sobre el Palau Episcopal, avui seu del Museu i un dels edificis patrimonials més rellevants de la ciutat

  • El llibre El Palau Episcopal. Mil anys d’història d’un laberint arquitectònic, posa en valor un dels palaus episcopals medievals més potents i destacats de Catalunya, reflex de la importància del mateix bisbat gironí, i que ha arribat pràcticament sense modificacions als nostres dies.
  • L’estudi, a càrrec dels arqueòlegs i historiadors gironins Josep Maria Nolla, Jordi Sagrera i Miquel Àngel Fumanal, amb la col·laboració de Narcís Soler, revela la importància d’aquest notable edifici i en desvetlla les transformacions alhora que apunta la vida i activitat que va acollir al llarg dels segles.
  • L’acte de presentació tindrà lloc el dissabte 11 de gener de 2025 a les 12:00 h al Saló del tron del Museu d’Art de Girona. Anirà a cura de l’exconseller i historiador Sr. Joaquim Nadal i estarà presidit pel Bisbe de Girona, fra Octavi Vilà i Mayo i el director general del Patrimoni Cultural, Sr. Joaquim Borràs.

El Museu d’Art de Girona presentarà, el dia 11 de gener, l’estudi històric i arquitectònic més complet sobre el Palau Episcopal de Girona, seu del museu i un dels edificis més rellevants de la ciutat. Es tracta de l’estudi més complet realitzat fins a la data sobre aquest important complex patrimonial, i pretén posar-lo en valor en tant que és un dels palaus episcopals medievals més importants de Catalunya.

Prop de tres anys s’han dedicat a l’estudi del Palau Episcopal de Girona, l’edifici que des del 1976 acull el Museu d’Art, però que al llarg de deu centúries va ser la residència del Bisbe de Girona i el centre de poder d’un dels bisbats més rics i amplis de Catalunya.

L’expertesa i el coneixement de la història de la ciutat de Girona dels arqueòlegs i historiadors Josep M. Nolla, Jordi Sagrera i Miquel Àngel Fumanal ha estat clau per a desgranar cada racó de l’antic palau, analitzar els paraments murals, les obertures, escuts, creixements i transformacions de cadascuna de les parts d’aquest complex edifici; alhora ha aprofundit i ha fet aflorar tota la documentació d’arxiu vinculada al palau i fins i tot ha comptat amb sondejos arqueològics puntuals que han acabat de desvetllar la singular història del monument.

La publicació, en una edició de luxe de prop de 250 pàgines, incorpora dibuixos detallats i explicatius de cadascuna de les parts del conjunt i uns pocs dibuixos, realitzats per Jordi Sagrera, que recreen diferents visions del palau episcopal en diferents moments històrics. Amb aquests elements descriptius resulta més fàcil comprendre l’evolució, creixement i transformació que el conjunt palatí va patir al llarg del temps. Amb tot, també permet constatar que ha arribat fins als nostres dies conservant força bé el que hauria de ser la imatge del palau al segle XII- XIII, fet que avui permet afirmar que és un dels palaus episcopals medievals més ben conservat dins el territori català.

L’obra s’estructura en dos grans apartats. Un primer dedicat a la recapitulació dels estudis precedents i a una acurada descripció de l’edifici; i un segon gran apartat que transita per les transformacions al llarg dels segles, des d’un primigeni palau dels segles IX i X fins avui. Es clou la publicació amb un epíleg, a cura de Narcís Soler, primer director del Museu d’Art de Girona i qui va estar present en les importants obres de reforma que es van realitzar per convertir la residència episcopal en museu. I encara, s’hi recull, al final, notes, bibliografia i un complet apèndix documental. El disseny i maquetació de la publicació, a cura de Maria Palahí d’Ambdues, incorpora a més d’imatges de detall, plànols i fotografies de tot el conjunt a vol de dron.

L’estudi i publicació ha estat impulsat des del Museu d’Art de Girona que té fixat com una de les seves línies estratègiques la posada en valor de tot l’edifici com un element més de la visita. D’altra banda, aquest estudi ha de permetre emprendre les actuacions de reforma i millora dels espais del Museu, els actuals i els que encara resten pendents d’obrir-se al públic, de manera acurada i respectuosa amb la història i arquitectura del conjunt. La voluntat és que aquesta publicació, sigui la base de tot un seguit de projectes de difusió previstos a futur al seu voltant, alguns imbricats dins el concepte de la Girona Episcopal.

La presentació pública del llibre, en un acte obert i gratuït, està prevista pel pròxim dissabte 11 de gener de 2025 a les 12 h del migdia, al Museu d’Art de Girona- Palau Episcopal, i serà a cura del H. Sr. Joaquim Nadal. Comptarà amb la participació dels seus autors i la presidència de l’Excm. i Rvdm. Bisbe de Girona, fra. Octavi Vilà i Mayo i del Sr. Joaquim Borràs, director general de Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya.

La publicació es podrà adquirir al mateix Museu d’Art de Girona, en línia a través de la llibreria de la Generalitat de Catalunya, així com en totes les llibreries, especialment en les de Girona.

Anar a la part superior de la pàgina Anar a la part superior de la pàgina
Anar a la pàgina de venda d'entrades Anar a la pàgina de venda d'entrades Entrades Anar a la pàgina del formulari per rebre el butlletí Anar a la pàgina del formulari per rebre el butlletí Newsletter Anar a la pàgina del formulari de contacte per enviar un missatge Anar a la pàgina del formulari de contacte per enviar un missatge Contacte

A Decrease font size. A Reset font size. A Increase font size.