Mestres de l’art català del segle XX. Col·lecció Bassat
Dates: Del 9 de maig al 14 de setembre de 2025
Inauguració: Divendres 9 de maig, a les 19 h
Comissariat: Joan Gil Gregorio i Conxita Oliver
Producció: Museu d’Art de Girona
Presentació

El Museu d’Art de Girona presenta l’exposició “Mestres de l’art català del segle XX. Col·lecció Bassat”.
Aquesta mostra reuneix una selecció d’obres de l’extensa col·lecció Carmen i Lluís Bassat, construïda com un mosaic representatiu de diversos períodes de l’art català del segle XX. Malgrat algunes absències, la mostra permet seguir una línia temporal que ens ajuda a entendre l’evolució història de l’art català, a través de creadors que, en el seu moment, van obrir noves vies expressives.
Els artistes s’han agrupat per generacions per tal de seguir un fil cronològic al llarg del segle, encara que en molts casos les obres pertanyen a etapes diferents. Tot i que les obres d’art es resisteixen sovint a ser agrupades, s’han seguit criteris històrics, però també estètics.
Atès que es tracta d’una col·lecció privada, aquesta mostra no pretén ser exhaustiva, sinó deixar constància d’un objectiu concret: presentar una visió de les múltiples possibilitats de l’art català del segle XX. Per tant, cal subratllar que de ben segur no hi són tots els artistes que mereixerien ser-hi, i que les obres pertanyen a unes determinades etapes, que en alguns casos no coincideixen amb el moviment amb què s’ha vinculat l’autor.
Catalunya té un dels instruments de projecció més potents en les arts plàstiques, un dels àmbits de la cultura que ens ha donat alguns dels catalans més universals. En l’articulació de l’art europeu del segle XX, el nostre país va aconseguir una dimensió excepcional a través de grans creadors que van protagonitzar una obra singular i una projecció internacional en les tendències més contemporànies de les arts.
Aquesta tria aposta per la diversitat i la presentació d’alguns noms ineludibles en qualsevol apropament històric o museogràfic. En definitiva, la selecció està lligada a uns creadors que van defensar la renovació i que formen part de l’elit del panorama plàstic català per la personalitat i el nivell de les seves creacions.
Carmen Orellana i Lluís Bassat són uns col·leccionistes apassionats que, al llarg de més de quaranta anys, han vertebrat una col·lecció excepcional d’art. La seva passió i perseverança, lligades al bon criteri i a l’interès per l’impacte cultural i social de l’art, els ha portat a reunir un gruix important d’obres que constitueixen un dels fons més representatius de l’art espanyol i català del segle XX.
L’exposició actual és un petit tast de la Col·lecció Bassat, amb l’objectiu d’exhibir obres i artistes que són fonamentals en l’art català del segle xx. Una acurada tria de 67 peces —entre pintures i escultures— d’un total de 63 artistes seleccionades d’un fons de més de 3.000 obres. Amb la voluntat de posar en valor la importància de la col·lecció en el relat de l’art català, però també reivindicar la transcendència pública del col·leccionisme privat i la tasca que han dut a terme en favor de l’ecosistema artístic i patrimonial.
Al voltant de l’exposició
L’exposició inclou activitats complementàries, com visites comentades i una proposta autoguiada adreçada al públic familiar.
El proper 13 de juny tindrà lloc la presentació oficial del catàleg, que recull textos de Vicenç Villatoro, Jaume Vidal, Núria Poch i els propis comissaris. També inclou una entrevista amb Carmen i Lluís Bassat, així com una relació completa de les obres i una bibliografia sobre la col·lecció.
Visita comentada amb els comissaris:
Visita comentada amb el Servei Educatiu del md’A:
Presentació del catàleg: