El conseller de Cultura, Santi Vila, va inaugurar dissabte la mostra “Santiago Rusiñol en terres gironines”, que es pot visitar al Museu d’Art de Girona fins l’1 de novembre. L’exposició ofereix una selecció de les obres més representatives de les estades de l’artista a les terres gironines, que es mostren juntes per primera vegada, provinents en gran part de col·leccions particulars i institucions públiques museus, arxius i biblioteques.
“Santiago Rusiñol en terres gironines” compta amb 340m2 d’exposició, amb 26 olis i 12 dibuixos, a més de correspondència i fotografies d’època, algunes d’elles de caràcter inèdit, que mostren els escenaris que van inspirar moltes de les obres de l’artista, com també diversos moments quotidians de les seves estades al territori gironí.
L’exposició del Museu d’Art, la més gran dedicada a l’obra de l’artista a Girona, mostra l’estreta simbiosi entre l’art de pintar i d’escriure que tan bé va saber alternar Rusiñol i presenta els dibuixos i pintures acompanyats d’una selecció de textos del mateix artista, a més de testimonis gràfics i documentals de la relació de Rusiñol amb els artistes i intel·lectuals locals. Ripoll, Olot, Puigcerdà, i sobretot Girona i Arbúcies van ser els indrets gironins més freqüentats per l’artista, si bé no els únics. Els seus paisatges i racons van ser pintats en un bon nombre de quadres i descrits en diferents articles i relats publicats en la premsa del moment. En tots aquestes indrets, on hi va fer estades, Rusiñol hi va deixar la petja del seu tarannà afable i hi va saber travar amistats que perduren en la memòria i en l’anecdotari popular.
El recorregut per les sales s’intercala amb un recull de premsa i hemeroteca original amb títols com La Vanguardia, o l’Esquetlla de la Torratxa, on Rusiñol publicava periòdicament les seves cròniques, entre elles els relats de les seves anades i vingudes a indrets gironins. Així mateix, es presenten una selecció dels textos més destacats de l’escriptor que fan referència als paisatges gironins, entre ells i com a exemple la Girona de pedra, un detallat itinerari per la ciutat, des de l’estació fins al cim de la Girona monumental, en què defensa la conservació de la ciutat històrica enfront del perill de transformació que l’incipient progrés estava provocant.