El Museu d’Art acull la presentació a la demarcació gironina de la I Setmana de l’Art
Girona, 19/11/2021
El Museu d’Art de Girona ha acollit avui la presentació pública de la I edició de la Setmana de l’Art a Catalunya, una iniciativa impulsada per les Galeries d’Art de Catalunya (GAC) que aplega en un mateix programa propostes artístiques de la iniciativa privada i de la pública. L’acte ha comptat amb la participació de Carme Clusellas, directora del md’A, Mònica Ramon, presidenta de les GAC i Maribel Navarro, coordinadora de la Setmana.
La Setmana de l’Art a Catalunya programa 115 activitats arreu del país entre el 25 de novembre i el 3 de desembre de 2021, amb la finalitat de fer visible les propostes artístiques i facilitar a la gent la seva participació. Es tracta d’una iniciativa de les Galeries d’Art de Catalunya (GAC), que presenta exposicions, visites guiades, rutes per les galeries, conferències i altres activitats adreçades a públics i perfils diversos arreu de Catalunya i en la qual s’han implicat 73 organismes, entre museus, fundacions, centres d’art i galeries d’art.
La Setmana de l’Art a Catalunya respon a tres objectius clarament definits per les Galeries d’Art de Catalunya (GAC). En primer lloc, apropar les arts visuals al conjunt de la població. En segon lloc, fomentar la interrelació entre els agents públics i els privats; és a dir, d’una banda, els museus i centres d’art, i d’una altra, les fundacions i galeries d’art. I en tercer lloc, subratllar el paper que les galeries d’art tenen en l’ecosistema cultural del país com a elements dinamitzadors de la creació i el talent artístic.
En aquest sentit, la Setmana de l’Art a Catalunya planteja un total de 115 activitats de formats diferents, que permeten situar l’art en el centre d’atenció. El programa elaborat per a l’ocasió està estructurat en diferents tipus de propostes, on predominen les exposicions d’art, tant a les mateixes galeries com als museus, fundacions i centres d’art, tant de titularitat pública com privada.
70 exposicions. La Setmana de l’Art a Catalunya (SAC) convoca 45 exposicions a museus, fundacions i centres d’art, a més de 25 a les galeries d’art. En alguns casos, es tracta de mostres especialment dissenyades per a l’ocasió, mentre que en altres, els organismes expositors s’han sumat a l’esdeveniment incorporant-hi l’exposició al programa d’actes i, en diversos casos, organitzant-hi activitats paral·leles. Diverses galeries que inauguren exposició han programat vernissatges durant els nou dies que dura l’esdeveniment.
Experiències diverses. El programa de la SAC inclou, a més de les exposicions, altres tipus de propostes. Per una banda, hi ha visites guiades a exposicions i rutes per galeries d’art. També hi ha conferències, diàlegs i debats i, al mateix temps, planteja altres tipus d’originals iniciatives, com un passeig entre les vinyes d’art, vermuts amb artistes o recitals poètics.
Arreu del país. La Setmana de l’Art neix amb una clara voluntat de presència en el conjunt de Catalunya. Hi ha actes programats a Barcelona, però també arreu del país. La vertebració territorial de les GAC (amb galeries membres en diverses comarques catalanes), així com la participació de museus i altres organismes d’una trentena de poblacions diverses afavoreix aquesta diversificació territorial del programa.
Nous públics. El programa de la Setmana també debatrà sobre l’educació i la creació de nous públics que s’interessin en l’art. Les galeries Il·lacions i Pigment seran l’escenari de dos diàlegs, respectivament, sobre l’educació artística com a eina d’inclusió social i el cinema com a eina de l’educació en arts visuals.
La presidenta de les Galeries d’Art de Catalunya, Mònica Ramon, ha subratllat que “la Setmana de l’Art a Catalunya cobreix un buit i una necessitat en el programa de les arts visuals al nostre país, que permet concentrar en nou dies una agenda intensa de propostes on la iniciativa privada i la pública es donen la mà i complementen les seves respectives funcions”.