[NdP] La vitralleria medieval, la nova proposta audiovisual del Museu d’Art de Girona
Girona, 16 de novembre de 2019
-
Aquest nou recurs s’incorpora a l’exposició permanent Vitralls, la llum de la Catedral de Girona, que recull fragments de vitralls del segle XIV procedents de la catedral.
-
L’audiovisual reprodueix detalladament el procés d’elaboració d’un vitrall seguint la tècnica medieval.
L’exposició permanent del Museu d’Art de Girona incorpora una nova proposta audiovisual que, sota el títol Vitralleria medieval, explica acuradament a través de la imatge tot el procés d’elaboració d’un vitrall, seguint les tècniques medievals, segons la descripció que fa el monjo benedictí Teòfil (c. 1070-1125) en el seu tractat sobre diverses arts (De diversis artibus. c. 1110-1120) i que s’ha mantingut pràcticament sense variacions, fins als nostres dies.
L’audiovisual s’ha centrat en el detall del procés, per la qual cosa les imatges s’acompanyen d’unes breus frases que expliquen cadascun dels passos de confecció d’un vitrall. Així, resumeix, en poc més de dos minuts de durada i subtitulat al català, castellà, anglès i francès, les diferents fases de treball de la complexa tècnica d’elaboració dels vitralls: des de la creació de la primera maqueta o “vidimus” de la vidriera, passant per la preparació de la taula o suport sobre la qual es dibuixa i munta el vitrall, el pintat amb la grisalla, la cuita de la pintura i l’emplomat i soldat final de cadascun dels vidres de colors per conformar els vitralls.
Per la realització de l’audiovisual s’han buscat localitzacions del barri vell de Girona com, Cal Pinyonaire o la foneria Ferro Calent de Sant Aniol de Finestres i els interiors de la Catedral de Girona, i s’han realitzat reproduccions d’eines medievals, tot comptant amb l’assessorament i participació d’Anna Santolaria, reconeguda especialista, tant en l’àmbit nacional com internacional, en l’elaboració, restauració i conservació de vitralls, alhora que va ser la comissària de la mostra sobre vitralls que va realitzar el Museu l’any 2015.
Aquesta nova proposta s’emmarca, d’una banda, en una de les línies estratègiques de difusió del Museu d’Art de Girona, la de posar en relleu i donar a conèixer les tècniques artístiques i de l’altra, de les millores en la museografia de l’exposició permanent, que han permès renovar les sales de Barroc i Renaixement.
L’exposició permanent Vitralls, la llum de la Catedral de Girona
Des del 2016 el Museu d’Art de Girona acull, gràcies a un acord de col·laboració amb la Catedral de Girona, una exposició permanent dedicada al món dels vitralls de la catedral. La mostra exhibeix un petit conjunt de fragments – onze en total – de vitralls del segle XIV procedents del presbiteri i la girola de la catedral gironina, i dues taules de vitraller, dos exemplars dels més ben conservats a Europa que testimonien l’art del vitrall medieval.
Fins ara, aquesta mostra s’acompanyava d’un visual que explicava la tècnica de realització del vidre, i un breu resum de l’antiga tècnica de confecció de vitralls. A partir d’ara comptarà amb aquest nou recurs audiovisual que explica acuradament l’art i la tècnica d’elaboració del vitrall medieval.
Descarrega nota i dossier de premsa