[NdP] Els museus de la XMAC celebren el dia de l’alliberament LGBTIQ+ buscant referents a les seves col·leccions

Aquest és el punt de partida d’una línia de treball de la comissió de gèneres i identitats de la Xarxa de Museus d’Art que vol tractar la diversitat sexual i de gènere des de diferents punts de vista.

Fa dos anys de la constitució a la Xarxa de Museus d’Art de Catalunya de la comissió de treball de “gèneres i identitats”. Durant aquest temps s’ha iniciat un projecte de recerca i recuperació de dones artistes en col·laboració amb les universitats i amb diverses especialistes. Una important tasca que aviat donarà els seus fruits en un viquiprojecte i en una imminent exposició virtual col·lectiva de la XMAC.

Tanmateix, l’objectiu d’aquesta comissió s’estén també cap a la revisió crítica d’uns museus on el discurs heteropatriarcal ha estat el predominant, tot excloent, tant a les dones com a protagonistes actives de la creació artística, com a d’altres identitats de gènere i d’orientació sexual i afectiva.

La comissió inicia ara el projecte #referentsartLGBTIQ amb l’objectiu de visibilitzar i crear referents de la diversitat de les identitats, de les diferents maneres d’identificar-se, sentir-se i estimar.

Les prioritats i línies estratègiques del programa seran:

  • La formació dels equips dels museus, des de les direccions i personal tècnic fins al personal d’atenció als usuaris.
  • El replanteig d’una senyalètica i comunicació amb les persones que visiten els museus, que ha de ser respectuosa i inclusiva vers totes les identitats.
  • L’inici de diverses accions concretes, activitats i mostres temporals virtuals i presencials, col·lectives i concretes.
  • I, finalment, la revisió crítica de les exposicions permanents amb la incorporació de “referents” LGBTIQ+ .

Per començar a visibilitzar aquesta feina, tot coincidint amb el 28 de juny, dia de l’Alliberament LGBTIQ+ o dia de l’Orgull, la XMAC planteja una acció conjunta i virtual a les xarxes. Diversos museus membres de la Xarxa publicaran una obra de la col·lecció i la posaran en diàleg amb una de les lletres que configuren les sigles del col·lectiu als seus canals aquell dia amb els hashtags #referentsartLGBTIQ i #XMAC.

L’objectiu és establir un diàleg i crear referents de la diversitat. No es tracta de classificar a les persones, ni les obres d’art, ni els i les artistes. Les paraules han de servir per entendre’ns, no per etiquetar.

Es tracta de fer pedagogia i mostrar la gran diversitat que s’amaga darrere de les sigles i, de pas, és un punt de partida, una autoavaluació per comprovar quins referents estem mostrant a les col·leccions dels nostres museus, què sabem del col·lectiu i quins prejudicis o dificultats hem de superar.

En definitiva, l’objectiu és aconseguir un museu inclusiu, igualitari i integrador, educador i saludable, tot reivindicant la primera i primordial funció dels museus, la SOCIAL. Es tracta de reflectir la riquesa i la diversitat de la societat perquè tothom se senti inclòs, perquè ningú se senti al marge.

 

 

 

 

Museus participants:

L

Museu Nacional d’Art de Catalunya

Biblioteca Museu Víctor Balaguer

Museu del Disseny de Barcelona

Fundació Palau

G

Museu de l’Empordà

Museu de Reus

Museu d’Art de Sabadell

Museu d’Art Jaume Morera

B

Museu Frederic Marés

Museu de Lleida

T

Museu d’Art de Girona

Museu Abelló

I

Museu d’Art Modern de Tarragona

Q

Museu d’Art de Cerdanyola

Museu d’Art Contemporani de Barcelona

Museus de Sitges

Museu de la Garrotxa

 

El Museu d’Art de Girona se suma a la iniciativa amb la selecció de l’obra Unitat (c. 1977), de Maties Palau Ferré. Un home i una dona units per un sol traç: ell de negre, ella de vermell. La fusió dels dos en una abraçada mostra un encaix perfecte, un equilibri entre gèneres. Aquesta obra de l’artista de Montblanc, Maties Palau Farré (1921-2000), ofereix l’oportunitat de reflexionar sobre la identitat sexual i afectiva i la necessitat de trencar amb les dualitats mascle-femella i amb els rols socials de gènere.

Amb aquesta obra volem il·lustrar la lletra T de Trans: les persones que se senten del gènere contrari al de la seva anatomia o que no s’identifiquen ni amb un home ni amb una dona tal i com aquests generes s’expressen socialment.

Al llarg de 2020 i 2021 es commemoren els 100 anys del naixement de Maties Palau Ferré i els 20 anys de la seva mort; un artista amb clara vocació social i amb un ferm compromís amb els valors de llibertat i solidaritat.

Podeu consultar la resta d’obres seleccionades pels museus de la Xarxa seguint els hasthtags #referentsartLGBTIQ #XMAC a Twitter, Facebook i Instagram 

Descarrega la nota de premsa

Anar a la part superior de la pàgina Anar a la part superior de la pàgina
Anar a la pàgina de venda d'entrades Anar a la pàgina de venda d'entrades Entrades Anar a la pàgina del formulari per rebre el butlletí Anar a la pàgina del formulari per rebre el butlletí Newsletter Anar a la pàgina del formulari de contacte per enviar un missatge Anar a la pàgina del formulari de contacte per enviar un missatge Contacte

A Decrease font size. A Reset font size. A Increase font size.