Entre 1905 i 1906 Prudenci Bertrana va realitzar trenta-sis dibuixos, retrats de literats catalans, per encàrrec de l’editorial gironina Dalmau Carles i Cia. Aquests dibuixos havien d’il·lustrar, juntament amb tants altres executats per l’artista Berga i Boada, el llibre de lectures “Aplech: models en vers y en prosa del nostre Renaixement per a ús de las escoles de Catalunya, Mallorca, Valencia y Rosselló”, una selecció antològica de textos de literats catalans.

Els dibuixos es van conservar a l’editorial fins el 1974 quan Joaquim Pla i Dalmau, hereu de l’editorial Dalmau Pla, en va fer donació a la Diputació de Girona i van ser dipositats al Museu d’Art de Girona. Ara es presenta el conjunt en una mostra que esdevé pretext per aprofundir en la figura de dibuixant i retratista de Bertrana, però també per a conèixer una obra, l’Aplech, en la qual van confluir pedagogs, poetes, escriptors i artistes.

Un dels millor exemples de llibres d’ús escolar que, en el marc del Modernisme, pretenien la recuperació, difusió i consolidació d’una cultura plenament catalana en què la literatura i l’art n’esdevenien fonamentals.

 

Dossier de l’exposició

 

La mostra ha itinerat fins ara a:

Sala d’exposicions de Sant Joan de Lladó (del 6 al 23 de juliol de 2017)

Biblioteca Jaume Vicens de Roses (del 4 al 25 de setembre de 2017)

Biblioteca Iu Bohigas de Salt (27 de setembre a 18 d’octubre de 2017)

Biblioteca Carles Fontserè de Porqueres (del 20 d’octubre al 17 de novembre de 2017)

Biblioteca Vapor Badia de Sabadell (21 al 30 de novembre de 2017)

Bilioteca de Palamós (12 desembre 2017 al 09 de gener 2018)

Casa de Cultura de Sant Vicenç de Montalt (10, 11, 17 i 18 de març 2018)

Casa Municipal de Cultura La Unió, de Teià (6 al 29 d’abril de 2018)

Sala Fontbernat d’Anglès (del 31 d’agost al 9 de setembre de 2018)

Cúria Reial de Besalú (Del 12 de setembre al 15 d’octubre de 2018)

 

 

 

 

 

 

 

 

SaveSave

SaveSave

Anar a la part superior de la pàgina Anar a la part superior de la pàgina
Anar a la pàgina de venda d'entrades Anar a la pàgina de venda d'entrades Entrades Anar a la pàgina del formulari per rebre el butlletí Anar a la pàgina del formulari per rebre el butlletí Newsletter Anar a la pàgina del formulari de contacte per enviar un missatge Anar a la pàgina del formulari de contacte per enviar un missatge Contacte

A Decrease font size. A Reset font size. A Increase font size.