El fons bibliogràfic de la Farmàcia de l’antic Hospital Santa Caterina de Girona s’obre a la ciutadania

Girona, 02 de juny de 2022

Avui s’ha presentat a la delegació del Govern a Girona la catalogació del fons bibliogràfic de la Farmàcia de l’antic Hospital de Santa Caterina.

– El fons ja es pot consultar a l’Arxiu Central Administratiu de la Generalitat a Girona, un cop finalitzats els treballs de conservació preventiva i catalogació.

– El conjunt documental compta amb 162 obres (239 volums) de temàtica mèdica i farmacèutica.

– El projecte ha estat possible gràcies a la col·laboració entre la Generalitat a Girona, el Museu d’Art de Girona i la Biblioteca Carles Rahola.

– La delegada del Govern a Girona ha ressaltat la importància de “poder posar a l’abast de tothom un patrimoni bibliogràfic únic pel seu context històric i social”.

 

La delegada del Govern a Girona, Laia Cañigueral, i la responsable de la secció patrimonial de la Biblioteca Carles Rahola de Girona, Miriam Oviedo, han presentat aquest matí el fons bibliogràfic de la farmàcia de l’antic Hospital Santa Caterina de Girona, un cop acabades les tasques de catalogació i conservació preventiva. El conjunt documental, titularitat del Museu d’Art de Girona, està format per llibres i revistes de temàtica mèdica i farmacològica, en total 162 obres en 239 volums, d’entre els segles XVII i XX.

A partir d’ara, el fons es preservarà a l’Arxiu Central Administratiu de la Generalitat a Girona, que compta amb les condicions adequades per a la seva correcta conservació, difusió i accés. Les obres estan excloses de préstec pel seu valor, però es poden consultar de forma presencial concertant cita amb l’Arxiu de la Generalitat a Girona.

En aquest sentit, la delegada del Govern a Girona, Laia Cañigueral, ha destacat la importància de fer accessible aquest fons bibliogràfic: “Fins ara els llibres vinculats a la farmàcia i l’antic hospital Santa Caterina s’havien conservat guardats en els armaris i darrere el taulell de la mateixa farmàcia, lloc on varen ser trobats en el moment en què l’hospital va deixar de prestar aquesta funció. Ara, després d’aquesta tasca de conservació i catalogació, difonem i posem aquest tresor bibliogràfic a l’abast de tota la ciutadania, que el podrà consultar a l’Arxiu de la Generalitat a Girona”.

El conjunt bibliogràfic esdevé d’interès global i és de gran importància tant pel seu contingut documental, com pel seu context històric i social que, entre d’altres, permet conèixer com evoluciona la ciència farmacèutica al llarg dels segles a través de manuscrits, receptes o fórmules magistrals.

“Aquest fons ens permet descobrir història de la farmacologia i la medicina a Catalunya, conèixer un context social i històric important de la ciutat de Girona i obre moltes portes per a la recerca i la investigació. Per part de la Generalitat Girona la difusió del patrimoni històric no acaba avui, sinó que és un objectiu en el qual continuarem treballant”, ha reblat Cañigueral.

La responsable de la secció patrimonial de la Biblioteca Carles Rahola de Girona, Miriam Oviedo, ha destacat la importància d’haver catalogat aquest fons perquè “ens permet conèixer un conjunt bibliogràfic de gran interès per a la ciutat i ampliar el mapa del patrimoni bibliogràfic del nostre territori, posant a l’abast de ciutadania i investigadors un fons que es pugui difondre, consultar i estudiar”.  

Oviedo també ha explicat que els treballs tècnics de conservació preventiva que s’han fet permeten “allargar la vida d’aquests documents” i que està previst “fer propostes de tasques de restauració posteriors d’alguns dels exemplars perquè puguin ser restaurats i millorar així el seu estat de conservació”.

 

El fons

L’obra més antiga del fons bibliogràfic de la farmàcia de l’antic Hospital Santa Caterina (1670)

El fons està format per un conjunt d’obres que servia de suport i referència per als farmacèutics encarregats de preparar i dispensar els medicaments als pacients de l’antic Hospital de Santa Caterina.

La majoria de llibres són de temàtica farmacològica o mèdica. El llibre més antic és del segle XVII i correspon a l’obra Thesaurus et armamentarium medico-chymicum de 1670. La resta d’obres, en català, castellà, francès o llatí, daten d’entre els segles XVIII i XX. Hi ha tres llibres impresos a Girona, dels quals en destaca l’obra Tyrocinium pharmaceuticum theorico-practicum, de l’establiment de Narcís Oliva de l’any 1755.

A banda dels llibres impresos, el fons compta amb 7 volums manuscrits. El primer de tots, i d’especial interès per a la història de la farmacologia, és un formulari amb 417 receptes magistrals. La resta de llibres són diaris de dispensació i control de la farmàcia.

 

Tasques de catalogació i de conservació preventiva

El treball tècnic per posar a l’abast del públic tot el fons documental ha consistit, d’una banda, en la catalogació bibliogràfica, i per l’altra, en les tasques de conservació preventiva. Les tasques han estat realitzades per la Biblioteca Carles Rahola.

Pel que fa a la catalogació, s’han descrit totes les obres al catàleg de biblioteques públiques ARGUS segons les pautes del Servei de Biblioteques. Cada exemplar està identificat amb un  topogràfic correlatiu amb les sigles FHSC (Farmàcia Hospital Santa Caterina).

Les tasques de conservació preventiva han consistit en la neteja en sec de cada volum, amb aspirador o pinzell. També s’han extret els documents solts de dins dels llibres, que s’han arxivat tot identificant-ne el llibre d’origen. Com a mesura de preventiva s’han posat solapes de protecció, faixes de reforç i en alguns casos molt puntuals, s’han reforçat lloms o enquadernacions, sempre respectant-ne l’estructura original i aplicant-hi mesures totalment reversibles.

Aquest projecte, iniciat el 2021, ha estat possible gràcies a la col·laboració entre la Generalitat Girona, el Museu d’Art de Girona i la Biblioteca Pública de Girona Carles Rahola.

 

Farmàcia de l’antic Hospital Santa Caterina

L’hospital Santa Caterina es va posar en funcionament el 1677, i va oferir els serveis hospitalaris fins al 2004, any en què s’inaugurà el nou Hospital Santa Caterina de Salt.

La farmàcia es troba ubicada al costat esquerre de l’escalinata del Pati de les Magnòlies, a l’actual seu de la Generalitat a Girona, i conserva encara l’estat original. Estava formada per dues estances, la farmàcia i el laboratori o rebotiga. El mateix edifici, els pots de ceràmica i el fons documental de la biblioteca, formen un conjunt patrimonial que testimonia l’activitat farmacèutica que s’hi va dur a terme.

La farmàcia i els espais de l’antic Hospital de Santa Caterina són un dels espais patrimonials més destacats de Catalunya en la conservació i difusió del patrimoni històric, farmacèutic i mèdic.

Anar a la part superior de la pàgina Anar a la part superior de la pàgina
Anar a la pàgina de venda d'entrades Anar a la pàgina de venda d'entrades Entrades Anar a la pàgina del formulari per rebre el butlletí Anar a la pàgina del formulari per rebre el butlletí Newsletter Anar a la pàgina del formulari de contacte per enviar un missatge Anar a la pàgina del formulari de contacte per enviar un missatge Contacte

A Decrease font size. A Reset font size. A Increase font size.