Gran dia de Girona

PRESENTACIÓ

Aquesta activitat proposa l’observació atenta d’un sol quadre, un dels més representatius de la ciutat de Girona: El gran dia de Girona (1863-64). A través de l’observació, la interrogació i la formulació d’hipòtesis, els alumnes deduiran el context polític i social de la Guerra del Francès i analitzaran l’obra des del punt de vista plàstic. Així mateix, a través d’un audiovisual coneixeran com es restaura un quadre d’aquestes dimensions i coneixeran la vida novel·lesca del seu autor: Ramon Martí Alsina.

DESCRIPCIÓ DE L’ACTIVITAT

El gran dia de Girona, del pintor Ramon Martí Alsina, s’exposa a l’Auditori Josep Irla de la Generalitat de Catalunya, a l’Antic Hospital de Santa Caterina. De dimensions excepcionals (5,40 x 11,90 m), és el quadre més gran pintat a Catalunya. L’obra narra la victòria de la ciutat de Girona sobre l’exèrcit napoleònic, el setembre del 1809. El quadre es converteix en una eina per aprofundir en els episodis històrics i en com aquests són interpretats i exaltats pels  artistes. Aquesta activitat proposa un exercici de mirada atenta i reflexió al voltant d’una sola obra d’art. Per mitjà de tècniques com l’slow looking (observació conscient o atenta) i les visual thinking strategies (VTS) (estratègies de pensament visual), els alumnes seran els protagonistes de l’activitat i a partir de les seves deduccions sobre el que veuen s’anirà bastint el relat per conèixer els misteris del quadre més gran de Catalunya. Es respondran qüestions com ara la raó per la qual es conserva avui a l’Antic Hospital de Santa Caterina, per què no està firmat o què hi feia als magatzems del Museu Nacional durant anys. Però també es tractaran temes com els successos de la Guerra del Francès, els setges gironins i l’anàlisi plàstica i compositiva de l’obra.

OBJECTIUS

Analitzar i interpretar l’obra utilitzant metodologies slow looking (observació atenta) i visual thinking strategies (estratègies de pensament visual).

……………………..
Conèixer una part important de la història local gironina.

……………………..
Interpretar l’obra de Ramon Martí Alsina, el seu ideari, el procés creatiu d’El gran dia de Girona i el seu significat.

……………………..
Introduir l’alumnat en el gènere de la pintura realista europea del segle XIX.

NIVELL EDUCATIU

ESO i batxillerat

…………….

LLOC DE REALITZACIÓ
Museu d’Art de Girona
Pujada de la Catedral, 12
Girona

…………….

DURADA
1 hora 30 minuts

…………….

PREU
Grups de 21 a 30 alumnes: 4 €/alumne
Grups de menys de 21 alumnes: 80 €/grup
Indika: 1,5 €/alumne

…………….

INSCRIPCIONS
Servei Educatiu del Museu d’Art de Girona
De dimarts a divendres de 9 a 13 h

Tel. 972 41 40 58
reserves.girona.acdpc@gencat.cat

Anar a la part superior de la pàgina Anar a la part superior de la pàgina
Anar a la pàgina de venda d'entrades Anar a la pàgina de venda d'entrades Entrades Anar a la pàgina del formulari per rebre el butlletí Anar a la pàgina del formulari per rebre el butlletí Newsletter Anar a la pàgina del formulari de contacte per enviar un missatge Anar a la pàgina del formulari de contacte per enviar un missatge Contacte

A Decrease font size. A Reset font size. A Increase font size.