Josep Guinovart (1927-2007), un dels màxims exponents de l’avantguarda plàstica catalana i espanyola de la segona meitat del segle XX,  encarna com pocs la figura de l’artista en mutació constant.

Guinovart ve de l’ofici de pintor. El seu pare era daurador i els seus oncles pintors de parets. Va créixer entre pintures, colors, pinzells i taulons. Aquests van ser els primers referents d’un jove artista. Però al llarg de tota la seva trajectòria, Guinovart va anar sumant altres referents amb els que va estar dialogant de manera intermitent durant tota la seva vida i sense els quals no s’explicaria l’exuberància i frondositat de la seva producció.

L’exposició Guinovart. Referents vitals, comissariada per Maria Guinovart  i amb la col·laboració de la Fundació Espai Guinovart d’Agramunt, aprofundeix en aquests referents que han esdevingut vitals en l’obra de Guinovart i proposa un diàleg visual i conceptual entre les obres de l’artista i algunes obres, seleccionades, dels seus referents més directes: Mir, Nonell, Gimeno, Palència però també i sobretot, Picasso, Dalí i Miró. Grans referents de l’artista als que cal sumar, com a segell propi, un referents constant: l’entorn, els ocres dels paisatges de blat i pedra seca d’Agramunt i els blaus del mar de Castelldefels.

Obres de Muixart, Tapies, Aleu, Mercader, Cuixart, Tharrats, Nonell, Mir, Gimeno, Palència, Dalí, Picasso i Miró acompanyen les obres, pintures i escultures, de Guinovart a més de documentació – retalls de premsa, publicacions, obra gràfica, fotografies …- en una proposta expositiva que desenvolupa un itinerari singular per l’amplia trajectòria de l’artista.

Referents vitals

La descoberta de l’art romànic, i especialment les pintures dels absis de les esglésies de la Vall de Boí, van marcar les seves primeres obres. Guinovart va formar part de l’efímer Grup Taüll (1955), juntament amb Marc Aleu, Modest Cuixart, Jordi Mercadé, Jaume Muixart,  Joan Josep Tharrats i Antoni Tàpies. Llavors tots ells eren joves artistes que desitjaven la transformació de l’art a Catalunya i que acabarien, cadascun evolucionant amb el seu estil propi, conformant l’avantguarda de l’art català de mitjans del segle XX.

Abans però, Guinovart havia mirat i s’havia imbuït de les gitanes de Nonell, dels paisatges de Gimeno o de Joaquim Mir i de les obres de Benjamin Palència. Aquests artistes serien els primers fonaments de la seva pintura: dels seus primers quadres a l’oli, paisatges de Castelldefels o d’Agramunt, però també d’obres posteriors, plenament abstractes, en les que destil·la l’essència de tots ells.

Grans referents de Guinovart seran Picasso i també Miró i Dalí amb els que va mantenir relació més directe. Guinovart, en la seva constant mutació, també experimentarà amb les iconografies surrealistes o s’inspirarà en els paisatges més dalinians com el cap de Creus, fent-ne lectures i propostes pròpies. També beurà de les aparents simplicitats compositives de l’obra de Miró o experimentarà amb les formes cubistes de Picasso. De tots ells i sobretot de les seves obres, Guinovart en farà una reflexió i hi establirà diàlegs molt particulars en el seu procés constant i inacabable d’experimentació artística, gairebé com a homenatges.

Finalment, l’exposició condueix  als referents més propis, més intrínsecament lligats a la vida de l’artista i on es reconeix a ell mateix: l’ofici de pintor, tant present en l’obra Brotxa Bandera (1970), i els seus entorns més immediat, Castelldefels i Agramunt.

En l’exposició hi és present el Guinovart dels inicis i el de les últimes etapes:  el Guinovart realista, expressionista, magicista, matèric, informalista, abstracte..;  però sobretot evidència la recerca inacabable i l’experimentació constants amb tècniques, suports i materials i el diàleg permanent amb la tradició i amb les fons que més directament els van marcar.

L’exposició es tanca amb la projecció de la cantata homenatge que li va dedicar Carlos Santos “Gui-no-vart” (2007) interpretada per la Coral d’Avui. Una aclucada d’ull als artistes que en han trobat en Guinovart i la seva obra un referent, també, d’inspiració i nova tradició.

Tal i com descriu Raül Garrigasait en el text de presentació de l’exposició (Tradició, 2018): Els pintors tenen un avantatge sobre els escriptors: per a ells, la sensualitat no és l’objectiu hipotètic de l’art sinó la seva premissa. Des de bon començament operen amb els porus plens de realitat, amb la saviesa antiga de l’home total, màgia i matèria i paraula foses. Crear tradició, per a ells, és fregar-se amb els llocs i els universos dels altres artistes fins a encendre’ls i veure’ls fulgurar.

 

Activitats paral·leles a l’exposició

JOSEP MARIA FONALLERAS “LLEGEIX” GUINOVART. CONFERÈNCIA

Dijous 14 de juny, a les 18 h

Josep Maria Fonalleras llegirà “Autorretrat” (1966), en un joc entre la pintura com a escriptura i la lectura com un acte d’interpretació interartística. En el marc del cicle “Arts i Lletres. Visions de Josep Guinovart”, organitzat per la Institució de les Lletres Catalanes, en col·laboració amb l’Espai Guinovart.

Més informació

 

DESCOBRIM GUINOVART EN FAMÍLIA

Dissabte 16 de juny, a les 11:00 h

Una visita guiada a l’exposició temporal i taller, especialment pensada per al públic familiar. Una aproximació a l’obra de l’artista i als seus referents pintors de manera experiencial per construir una peça amb materials similars als que utilitzava l’artista en el seu procés de creació.

Més informació

 

VERMUTS D’ART: VISITA GUIADA A CÀRREC DE MARIA GUINOVART, COMISSÀRIA DE L’EXPOSICIÓ I FILLA DE L’ARTISTA

Dissabte 7 de juliol, a les 11:30 h

Una visita comentada a l’exposició que ens permetrà apropar-nos a la figura, a l’obra i als referents artístics de Josep Guinovart, pintor, dibuixant i gravador català, considerat un dels màxims representants de l’informalisme.

Més informació

 

Any Guinovart

Enguany s’esdevé el desè aniversari de la mort de Josep Guinovart.  Impulsat des de la Fundació Guinovart i amb la suma de diverses institucions s’ha impulsat la commemoració de l’Any Guinovart: un seguit de programacions que es proposen com a objectiu revisar, conèixer o descobrir alguna de les múltiples cares del prolífic artista.

Al llarg de l’Any Guinovart es tenen previstes prop de 20 exposicions, de dimensions i temàtiques ben diverses,  sobre l’artista i la seva rica i variada obra i trajectòria, la majoria comissariades per Maria Guinovart, filla d l’artista.  La commemoració, que és va inici a finals de 2017 és clourà una àmplia retrospectiva que li dedicarà la Fundació Vila Casas a l’Espai Volart, de gener a maig de 2019.

http://www.espaiguinovart.cat/descarregues/Programacio-any-Guinovart.pdf

http://www.espaiguinovart.cat

 

Visiteu Guinovart. Referents vitals del 2 de juny al 30 de setembre de 2018. Àmbit 3 del Museu d’Art de Girona.

Inauguració: 2 de juny a les 12 h. En el marc de l’Any Guinovart

     

 

 

Anar a la part superior de la pàgina Anar a la part superior de la pàgina
Anar a la pàgina de venda d'entrades Anar a la pàgina de venda d'entrades Entrades Anar a la pàgina del formulari per rebre el butlletí Anar a la pàgina del formulari per rebre el butlletí Newsletter Anar a la pàgina del formulari de contacte per enviar un missatge Anar a la pàgina del formulari de contacte per enviar un missatge Contacte

A Decrease font size. A Reset font size. A Increase font size.