El catàleg de l’exposició Modest Urgell, més enllà de l’horitzó, és una mostra de la trajectòria vital i artística del pintor i dramaturg Modest Urgell, nascut a Barcelona el 1839.

Comissariada per Miquel-Àngel Codes Luna, l’exposició fa un exhaustiu repàs a la vida i l’obra del pintor, que a part de ser un dels artistes més destacats del segle XIX i principis del XX, també n’és un dels més desconeguts i poc estudiats. L’any 2019, coincidint, precisament, amb el centenari de la seva mort, es va celebrar l’Any Modest Urgell, una iniciativa de la Generalitat de Catalunya amb el suport i col·laboració d’un dels museus que més obra conserva de l’artista: el Museu d’Art de Girona.

Girona és, justament, la ciutat on el pintor passà -en paraules seves- “els anys més tranquils de la meva vida”, amb la seva dona i també pintora Eleonor  Carreras –encara que d’ella no se’n conserva obra coneguda-, amb qui tingué dos fills també pintors: Ricardo – que esdevindria artista d’èxit- i Modesta.

Home de caràcter, amb gran bigoti i cabellera blanca, avançat al seu temps, d’ell sorprèn el seu afany viatger, les estades d’estiueig a Berck (Pas de Calais), els viatges a París – on entrà en contacte amb nombrosos artistes i intel·lectuals de l’època-, i tots els indrets de Catalunya on va viure i passejar, que copsà i plasmà en les seves pintures, quasi sempre horitzontals, tan sovint marcades pels paisatges crepusculars, serens i infinits, amb atmosferes misterioses d’un estil pictòric que certament es podria definir, i de fet el mateix pintor s’hi definia, de romàntic.

A part de la pintura, a l’exposició també es fa esment d’una de les facetes artístiques menys conegudes  de l’artista: el teatre. Urgell escriví nombroses obres de teatre, un món que seria, juntament amb la pintura, una altra de les seves grans passions.

El catàleg esdevé un complement imprescindible de l’exposició, amb articles d’experts com Miquel-Àngel Codes Luna, Francesc Fontbona, Dolors R. Roig, Ricard Mas, Enric Ciurans i Esther Alsina, que aporten noves dades, sempre plenes d’interès, a la vida i obra d’aquest artista tan important, que influí també en artistes posteriors com Joan Miró, Salvador Dalí o Hernández Pijoan, per citar-ne alguns. Acompanyen els textos – en català i en anglès – imatges d’alta qualitat que fan d’aquest catàleg una valuosa eina per a descobrir o conèixer millor el que va ser un dels artistes més interessants del tombant del segle XIX al XX.

Totes les obres presents a l’exposició es recullen en aquest catàleg, traduït a l’anglès, que inclou textos de Miquel-Àngel Codes Luna, comissari de l’exposició; Carme Clusellas, comissària de l’Any Urgell; i dels especialistes en història de l’art: Francesc Fontbona; Dolors R. Roig; Ricard Mas, Enric Ciurans i Esther Alsina

El catàleg es pot comprar a la botiga del Museu d’Art i també en línia a la llibreria de la Generalitat de Catalunya.

Anar a la part superior de la pàgina Anar a la part superior de la pàgina
Anar a la pàgina de venda d'entrades Anar a la pàgina de venda d'entrades Entrades Anar a la pàgina del formulari per rebre el butlletí Anar a la pàgina del formulari per rebre el butlletí Newsletter Anar a la pàgina del formulari de contacte per enviar un missatge Anar a la pàgina del formulari de contacte per enviar un missatge Contacte

A Decrease font size. A Reset font size. A Increase font size.