13254334_844523655651997_6700008043055517829_n

El 2016 es compleixen 350 anys de la data de col·locació de la primera pedra de l’antic Hospital de Santa Caterina. La institució va ser, al llarg de més de tres segles, la malla que va teixir la xarxa sanitària gironina, basada en l’assistència, la beneficència i la caritat. A data d’avui conserva, ara com a seu governamental, l’esperit de servei a la ciutadania com a llegat. Arribat aquest aniversari, és el moment de retre homenatge a la memòria històrica de l’edifici, que ha esdevingut un patrimoni immaterial inherent a la ciutat de Girona. Per a commemorar l’efemèride s’ha organitzat un seguit d’activitats: conferències, visites guiades, exposicións, que volen fomentar la participació ciutadana i el sentit de identitari de la història del que va ser l’hospital dels gironins.

La celebració tindrà com a cloenda, el 28 d’octubre d’enguany, la presentació d’una publicació que vol deixar testimoni de la trajectòria històrica de l’hospital i dels seu patrimoni arquitectònic i artístic, alhora explicarà la seva rellevància  en la vida ciutadana de Girona.

EXPOSICIÓ 350 anys al teu costat 

La mostra parteix dels fons d’imatges dels principals arxius de la ciutat, i vol posar de relleu la memòria històrica de l’hospital, feta de vivències, emocions i records propis d’un edifici assistencial, una memòria digna de ser preservada.

Del 9 de juny al 12 d’octubre

Espai Santa Caterina i passatge d’Arístides Maillol

La commemoració vol traspassar els murs de l’edifici i fer recordar especialment les vivències dels homes i les dones que durant 350 anys han estat protagonistes de l’hospital, on han trobat acollida, remei o consol; els homes i les dones, en definitiva, que han fet seu l’indret i la seva història.

El cicle de conferències permetrà aprofundir en el coneixement sobre la història i el valor patrimonial i institucional de l’antic hospital:

 

19 de maig, 19.30 h. Auditori Josep Irla

“L’antic Hospital de Santa Caterina, 350 anys d’història”

A càrrec de Carme Clusellas, directora del Museu d’Art de Girona

 

1 de juny, 19 h. Espai dels Amics del md’A

“L’Hospital de Santa Caterina, refugi de pobres, rodamóns i expòsits. De la caritat a la solidaritat al llarg de la història (XIII-XIX)”

A càrrec de Miquel Borrell, doctor en història. Conferència organitzada pels Amics del md’A

16 de juny, 19.30 h. Auditori Josep Irla

“L’antic Hospital de Santa Caterina: la mirada dels que hi van treballar. Valors i conviccions”

Taula rodona amb la participació de Lluïsa Vilardell, antiga infermera de la sala de parts; Joan Colomer, antic cap del Servei de Medicina Interna; Miquel Beltran, oncòleg. Moderador: Martí Masferrer, exconseller delegat de l’IAS

 

29 de setembre, 19.30 h. Auditori Josep Irla

“El model d’administració pública dins l’Estat català”

A càrrec de Quim Torra, advocat, editor i escriptor

 

20 d’octubre, 19.30 h. Auditori Josep Irla 

“Virtud i lideratge a les organitzacions públiques”

A càrrec del P. Ignasi Fossas, prior de Montserrat

 

Auditori Josep Irla, pl. Hospital, 1

Espai dels Amics del md’A, Pujada de la Catedral, 12

Visites a l’antic Hospital de Santa Caterina

Fruit d’una iniciativa impulsada pel Museu d’Art de Girona, es presenta un nou programa de visites que permet descobrir al visitant el patrimoni i la història de l’hospital, declarat Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN) el 2013.

El recorregut permet visitar el Pati de les Magnòlies, el Vestíbul Institucional – amb els característics arrambadors ceràmics del segle XVII-, la farmàcia hospitalària d’època barroca, una de les més antigues de Catalunya i importants d’Europa, i l’antiga capella  – avui Auditori Josep Irla- on s’exposa el quadre El gran dia de Girona, de Ramon Martí Alsina.

A més, a partir del mes de setembre, l’Espai d’Interpretació de l’Hospital de Santa Caterina oferirà al visitant el relat de l’evolució de l’hospital i l’assistència sani­tària en la Girona medieval i moderna.

 

Visites amb servei d’audioguia

Tots els dissabtes, diumenges i festius, de 10 a 14h (excepte el 25 i el 26 de desembre, 1 i 6 de gener)

 

Visites guiades teatralitzades

30 de juny i 7 de juliol, de 19.30 a 21 h. “Salut i tapa. Històries d’un hospital”

Llibre commemoratiu “Antic Hospital de Santa Caterina, 350 anys d’esperit de servei”

La commemoració tindrà com a cloenda la presentació d’una publicació que vol deixar testimoni de la trajectòria històrica de l’hospital  i del seu patrimoni arquitectònic i artístic, alhora que explicarà la seva rellevància en la vida ciutadana de Girona:

28 d’octubre, 19 h, Auditori Josep Irla

Presentació del llibre, amb presència dels autors: Rosa Gil, David Iglesias, Isabel Juan, Enric Mirambell, Quim Nadal, Natalia Navarro, Laura Tàrrega i Carles Vela.

Anar a la part superior de la pàgina Anar a la part superior de la pàgina
Anar a la pàgina de venda d'entrades Anar a la pàgina de venda d'entrades Entrades Anar a la pàgina del formulari per rebre el butlletí Anar a la pàgina del formulari per rebre el butlletí Newsletter Anar a la pàgina del formulari de contacte per enviar un missatge Anar a la pàgina del formulari de contacte per enviar un missatge Contacte

A Decrease font size. A Reset font size. A Increase font size.