Exposició temporal “Toca tocar. Dibuixos des de la ceguesa “

Del 15 de juny al 29 de setembre de 2019

Autors del catàleg: Genís Ibanco, comissari de l’exposició,

Toca tocar es basa en un taller de dibuix ofert amb la col·laboració d’ONCE Girona. L’activitat va tenir lloc el dia 17 de gener de 2019 a la seu de l’ONCE a Girona i hi van participar 7 dibuixants, tots ells afiliats a l’organització. Participants:

David Abad, 36 anys, invident des del naixement.
Joan Claret, 51 anys, invident des dels 23 anys.
Lucía Durán, 50 anys, invident des dels 47 anys.
Isaac Padrós, 39 anys, invident des dels 35 anys.
Fran Rodríguez, 37 anys, invident des dels 7 anys.
Josep Ruiz, 62 anys, invident des dels 40 anys.
Jordi Salido, 43 anys, invident des dels 35 anys.

 

Com es pot dissenyar per a qui no pot veure-hi? Com pot el disseny gràfic, basat en una composició visual, arribar a les persones invidents? Com es troba el punt d’intercomunicació entre aquest col·lectiu i les persones vidents? L’exposició que es presenta neix d’aquestes reflexions i de la voluntat d’implicar-hi les persones invidents, així com de trobar-hi respostes. Amb aquesta idea, es va dur a terme un taller de dibuix adaptat a persones cegues. L’activitat, coorganitzada per l’ONCE i el Museu d’Art de Girona, va tenir lloc el 17 de gener de 2019 a la seu de l’ONCE a Girona i hi van participar 7 persones. El repte plantejat als participants era que dibuixessin diferents objectes de la vida quotidiana en els quals el disseny és present.

El procés i el resultat de l’experiència és el que la mostra vol posar en valor. Els dibuixos, que també es recullen en el catàleg de l’exposició, són el testimoni de la capacitat expressiva dels seus autors, però també d‘una experiència enriquidora i socialitzadora que ara es vol compartir. El projecte expositiu és fruit del treball de final dels estudis de grau en Disseny Gràfic de Genís Ibanco (ESDAP, Escola Superior de Disseny i d’Arts Plàstiques de Catalunya, Olot). Aquest treball ha estat recentment reconegut amb un accèssit en els Premis Gaudeamus del Col·legi Oficial de Disseny Gràfic i ha estat premiat amb un Laus bronze per l’ADG-FAD.

Aquest projecte sorgeix d’una reflexió i un repte personal. El camp del disseny gràfic normalment es basa en els conceptes relatius a l’àmbit visual i la meva pregunta inicial que em va portar tractar un tema per gent invident va ser: Com podria dissenyar per gent que no pot veure? Arran d’aquesta pregunta, sorgeix aquest plantejament del projecte que s’acaba amb la ideació d’una exposició per gent amb ceguesa. L’eix principal d’aquesta exposició és el dibuix com a expressió per aquest col·lectiu.

Genís Ibanco, comissari

 

El catàleg recull una selecció dels dibuixos resultants.

Disponible a la venda a la botiga del Museu d’Art (Pujada de la Catedral, 12 17005 Girona)

Anar a la part superior de la pàgina Anar a la part superior de la pàgina
Anar a la pàgina de venda d'entrades Anar a la pàgina de venda d'entrades Entrades Anar a la pàgina del formulari per rebre el butlletí Anar a la pàgina del formulari per rebre el butlletí Newsletter Anar a la pàgina del formulari de contacte per enviar un missatge Anar a la pàgina del formulari de contacte per enviar un missatge Contacte

A Decrease font size. A Reset font size. A Increase font size.